lauantai 5. marraskuuta 2016

Suhteellinen vs. absoluuttinen riski


Lääketeollisuus usein harhaanjohtaa lääkäreitä ja kuluttajia ilmoittamalla lääketutkimusten yhteydessä pelkän suhteellisen riskin vähentymisen. Otetaan esimerkkitapaukseksi arvovaltaisessa The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu statiinitutkimus (Shepherd ym. 1995), jota Google-laskurin mukaan on siteerattu lähes 9 000 kertaa.

Tutkijat raportoivat viiden vuoden kestoisen statiinihoidon vähentävän kuoleman suhteellista riskiä 22 % keski-ikäisillä korkean kokonaiskolesterolin omaavilla miehillä. Absoluuttisen riskin vähentyminen oli niin vaatimaton, että prosenttiluku oli syytä ”unohtaa” artikkelista. Se on kuitenkin helposti laskettavissa artikkelissa annettujen tietojen pohjalta.

Kuolemia statiiniryhmässä 32 per 1000 miestä ja lumelääkeryhmässä 41 per 1000 miestä.

Suhteellisen riskin vähentyminen: (41-32)/41 = 22 %
Uutisotsikko: Pravastatiini vähentää kuolleisuutta riskipotilailla jopa 22 %

Absoluuttisen riskin vähentyminen: (41-32)/1000 = 0,9 %
Uutisotsikko: Pravastatiinin hyödyt riskipotilaillakin minimaalisia

Lisäksi voidaan vielä laskea ns. NNT-luku (number needed to treat). NNT ilmoittaa potilasmäärän, joka on hoidettava, jotta yksi tapaus (esim. kuolema) saataisiin estettyä. Tässä tapauksessa NNT-luvuksi tulee 111.
Uutisotsikko: Pravastatiinin anto riskipotilaille on terveyslottoa

Kun otetaan huomioon pravastatiinin hyvin dokumentoidut haittavaikutukset luustolihaksiin, voidaan todeta, että tuotteen käytöstä hyötyy lähinnä lääketehtaan kassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti