maanantai 7. marraskuuta 2016

Li Anderssonin progradu ja Bayesin teoreema


Li Andersson on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hänen kandidaatintutkielmansa käsitteli turvapaikanhakijoiden palautuskieltoa. Omien sanojensa mukaan Andersson valmistelee progradu -tutkielmaa turvanpaikanhakijoiden säilöönotosta. Valmistelu on ollut ilmeisen huolellista, sillä sitä on kestänyt jo kuutisen vuotta.

Anderssonin edustaman ideologian sovittaminen tieteen sapluunaan voi olla varsin haastavaa. Myös työkiireet ovat todennäköisesti hidastaneet tutkielman valmistumista. Kuusi vuotta on kuitenkin pitkä aika. Innokas ja fiksu valtiotieteiden opiskelija pystyisi tekemään progradun kuudessa viikossa.
Tehdään ihan huvin vuoksi Bayesin teoreeman mukainen laskelma siitä, millaisella ehdollisella todennäköisyydellä Andersson saa progradunsa valmiiksi vuoteen 2017 mennessä.  

Bayesin teoreema on ehdolliseen todennäköisyyteen liittyvä matemaattinen teoreema. Bayesin teoreeman keskeinen vahvuus on se, että se kuvaa käsitysten päivittämistä uuden todistusaineiston valossa a posteriori. Se siis kertoo todennäköisyyden sille, että hypoteesi on tosi, jos jokin asia on tapahtunut. Esimerkiksi oikeuslääketieteilijät hyödyntävät Bayesin teoreemaa arvioidessaan DNA-testien todistusarvoa oikeusistuimessa.

Bayesin teoreema on ”perusmuodossaan” hämmästyttävän yksinkertainen; siinä on kolme tunnettua muuttujaa ja yksi tuntematon muuttuja. Tässä tapauksessa tuntematon muuttuja on se, että saako Andersson progradunsa valmiiksi vuoteen 2017 mennessä.  

Prioritodennäköisyys:
Ensin arvioidaan progradun valmistumisen todennäköisyys tämän hetkisen tiedon valossa. Jos haluaisimme tehdä vakavasti otettavan arvion, rupeaisimme tonkimaan aiheeseen liittyviä tilastoja. Tällä kirjoituksella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä tieteen kanssa, joten voin hyvällä omallatunnolla heittää lonkalta subjektiivisen arvion 5 %

Uusi tapahtuma:
Anderssonin vastaus tiedusteluuni progradunsa valmistumisesta: ”Mun gradun etenemiseen ei kyllä taida liittyä mitään mikä olisi suuren yleisön kannalta kiinnostavaa.” Vastaus voitaneen tulkinta niin, että gradu on seisonut telakalla jo pitemmän aikaa.
Todennäköisyys tämän vastauksen antamiselle, jos gradu on valmistumassa vuoteen 2017 menneessä: 3 % (subjektiivinen arvio)
Todennäköisyys tämän vastauksen antamiselle, jos gradu ei ole valmistumassa vuoteen 2017 menneessä: 60 % (subjektiivinen arvio)

Posterioritodennäköisyys:
Korjattu arvio todennäköisyydelle, että gradu valmistuu vuoteen 2017 mennessä edellä mainitun vastauksen pohjalta: n. 0,3 %.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti