perjantai 21. lokakuuta 2016

Anderssonistit ja Muumimaailma


“Nothing in all the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.” -- Martin Luther King, Jr.

Joskus kuulee sanottavan, että ”hyvät ihmiset” ovat maailman vaarallisimpia ihmisiä. Tietyllä tapaa tämä väite on totta. Kokenut liiketoimintapsykologian konsultti Jane Clark on luokitellut poliitikot erilaisiin ryhmiin toimintatapojensa perusteella. Yhteen ryhmään kuuluvat naiivit poliitikot – he haluavat kaikille hyvää, mutta eivät tajua maailman menosta höykäsen pöläystä. Kutsutaan tällaisia ihmisiä vaikkapa anderssonisteiksi. He ovat aktivisteja, eivät realisteja. Anderssonistit elävät aikuisten Muumimaailmassa, eivät Suomen tasavallassa. Muumimaailma sijaitsee punavihreän kuplan ytimessä. Anderssonisteilla ei ole mitään hajua tulosvastuusta. Kun shakin norjalainen maailmanmestari Magnus Carlsen analysoi juontajan kanssa erään meneillä olevan pelin asemaa, hän naurahtaen totesi, että on paljon helpompaa uhrata muiden nappuloita. Anderssonistit ovat etulinjassa uhraamassa muiden rahoja maailman ”pelastamiseksi”.

Mikään kansakunta ei ole koskaan vaurastunut ilman kovaa työtä ja yrittäjyyttä. Darwinin evoluutioteoriaa on kuvattu tautologian huipentumaksi – vain ja ainoastaan eloon jääneet jäävät eloon. Eloonjäämiseen liittyy tärkeä piirre, jota harvemmin korostetaan riittävästi. Eloonjääminen on epätoivoisen vaikeaa. Varhaisia ihmisiä voidaan pitää varsin epätoivoisina, sillä hätä toimi usein toiminnan motiivina. Epätoivon paineesta syntyy tehokkuus.  Neurotieteen ja psykiatrian professori Read Montague määritellee tehokkuuden seuraavasti: paras pitkän aikavälin tuotto pienimmälle välittömälle panokselle.

Epätoivon vallassa muutumme selvästi tehokkaammiksi ja luovemmiksi. Kun olosuhteet sanelevat, että meidän on aivan pakko löytää ongelmaan ratkaisu, otamme kaikki keinot käyttöön. Epätoivo siis toimii keksintöjen äidin roolissa. Pienyrittäjät ovat usein alkutaipaleella epätoivoisia, mutta sen luoma paine pakottaa heidät löytämään ongelmiin ratkaisuja. Samaan aikaan anderssonistit keskittyvät taivaanrannaan maalailuun.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti